Следвайте Гласове в Представители на етническото сръбско малцинство в Косово подадоха

...
Следвайте Гласове в Представители на етническото сръбско малцинство в Косово подадоха
Коментари Харесай

Сърбите напускат държавните институции в Косово в знак на протест

Следвайте " Гласове " в 
Представители на етническото сръбско малцинство в Косово подадоха през днешния ден оставки от постовете си в символ на митинг против уволнението на полицейски чиновник, който не е спазил решението на държавното управление в Прищина за регистрационните номера на колите, съобщи Асошиейтед прес.

По-рано тази седмица управляващите в Прищина уволниха върховен сръбски полицейски чиновник в Северно Косово, където живеят множеството етнически сърби, който отхвърли да съблюдава решението за промяна на регистрационните табели на колите в Косово с такива, издавани от косовските управляващи. Промяната разпали сензитивния въпрос за суверенитета на Косово, изключително измежду сръбското малцинство, което в по-голямата си част към момента желае Косово да е част от Сърбия, а не самостоятелна страна, отбелязва АП.
Самата Сърбия по този начин и не е признала независимостта на Косово, оповестена през 2008 година
Мярката за промяна на регистрационните табели влезе в действие във вторник, като косовските управляващи обявиха, че използването ѝ ще бъде последователно. В рамките на три седмици управляващите в Прищина ще насочат предизвестия към етническите сърби, запазили старите си регистрационни номера. През идващите два месеца те ще бъдат глобявани, в случай че не са сменили номерата, а през други три месеца - до 21 април, ще могат да карат единствено със сменени краткотрайни локални номера.

Етническите сърби имат един министър, 10 депутати и други висши постове в ръководството, полицията и правосъдната система в четирите доминирани от тях общини. Всички те подадоха оставки, а висши полицейски чиновници алегорично смъкнаха униформите си след среща през днешния ден. Ефектът от всеобщата оставка е неразбираем, показва АП.
След среща на косовски сръбски политически представители в северната част на Косово, министърът на общностите и връщането Горан Ракич съобщи, че подава оставка от поста в държавното управление в Прищина, добавя организация Ройтерс.
Ракич съобщи пред публицисти, че сътрудниците му, представители на 50-хилядното сръбско малцинство в северната част на страната, също са подали оставка от постовете си в общинските администрации и съдилищата, полицията, както и в Народното събрание и държавното управление в Прищина.
Ракич съобщи, че те няма да обмислят връщане на работните си места, в случай че Прищина не анулира заповедта да сменят старите си регистрационни табели с косовски държавни номера.
Горан Ракич, който е водач на партията Сръбска листа, съобщи, че те са поискали също основаване на Съюз на сръбските общини, което да даде на регионите със сръбско болшинство по-голяма автономност.
Блерим Вела, шеф на кабинета на президента на Косово Вьоса Османи, пък упрекна Белград, че се пробва да дестабилизира Косово, подкрепяйки сърбите в северната част на страната. " Сърбия принуждава и подстрекава косовските сърби да се откажат от работата си в косовските институции ", написа Вела в Туитър, оповестява Ройтерс.
Това лято сред Сърбия и Косово породи напрежение поради отвод да признават взаимно документите си за идентичност и регистрационните номера на колите. Косовските сърби в северната част на страната блокираха пътища, пуснаха сирени за въздушно нахлуване и стреляха с оръжие във въздуха, напомня АП.
През август пратеници на Европейски Съюз и Съединени американски щати договориха решение на казуса с документите за пътешестване, което разреши усмиряване на ситуацията. Тогава Прищина реши да отсрочи за 1 ноември и решението да задължи колите, притежаващи остарели или сръбски регистрационни номера, да ги заменят с косовски. Това означаваше също, че влизащите от Сърбия транспортни средства би трябвало да заменят сръбските регистрационни номера с косовски. През последните 11 години Сърбия изискваше същото за транспортните средства, влизащи от Косово, отбелязва АП.
Европейският съюз съобщи на Косово и Сърбия, че би трябвало да възстановяват връзките си, в случай че желаят да напреднат към участие в блока. Брюксел и Вашингтон неотдавна усилиха напъните си за ходатайство, опасявайки се, че несигурността по отношение на войната в Украйна и околните връзки на Сърбия с Русия могат да влошат връзките сред Сърбия и Косово.
Независимостта на Косово е приета от Съединени американски щати и множеството страни от Европейски Съюз, до момента в който Сърбия разчита на поддръжката на Москва и Китай в устрема си да резервира някогашната си провинция. Белград загуби контрола си над Косово през 1999 година, откакто НАТО бомбардира страната, с цел да спре бруталните репресии против етническите албански сепаратисти, напомня АП. 
 
Източници: Българска телеграфна агенция, news.bg
 
 
 
 
 
05 Ное 202260205 Ное 202261305 Ное 202281405 Ное 202225705 Ное 202259505 Ное 2022816КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани26 Окт 2022118219 Окт 202265921 Окт 2022126024 Sep 20222429
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР